Home
HOME         video-index   zoek video   dvd-index   zoek dvd   bestelling verzenden  
lineindex  of terug naar GESCHIEDENIS

Titels gevonden in de rubriek WERELDOORLOG II :

 • ALCAZAR
 • DE NEDERLANDSE PERS IN OORLOGSTIJD
 • FRÉ COHEN
 • JACOBA


 • Titel: ALCAZAR
  Uniek document over het wel en wee van veertien joodse onderduikers in Amsterdam. Deze documentaire is gebaseerd op een amateurfilm over hun onderduikersbestaan boven 'Alcazar' het cafe-cabaret van Dirk Vreeswijk op het Thorbeckerplein. In 1983 kwam deze amateurfilm weer boven water. In de documentaire is uitgebreid gebruik gemaakt van deze opnamen. De wisselwerking tussen dit leven in de onderduikerswoning en het dagelijks leven in de jaren '42-'43 dat gekenmerkt wordt door bezetting en deportaties, vormt de inhoud van ALCAZAR.
  (1985) kleur / 50 minuten / Bert Koetzier / NL
  * Prijs: € 34.36 (= € 40.89 incl.btw) Bestelnummer : NFI-214  Titel: DE NEDERLANDSE PERS IN OORLOGSTIJD
  Deze documentaire geeft een beeld van de Nederlandse pers onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de capitulatie van Nederland probeert de bezetter de pers zoveel mogelijk gelijk te schakelen. De kranten moeten meedoen met de Duitse propaganda. De NSB propageert het pro-Duitse Verbond van Journalisten, dat cursussen in propaganda maken organiseert. Veel journalisten worden lid van dit Verbond. Hoofdredacteuren proberen hun kranten te behouden, en dat betekent aanpassing aan de Duitse eisen. Joodse medewerkers worden massaal ontslagen. Tegelijk bloeit de illegale pers. Nog voor het eind van de oorlog roept deze al om een perszuivering. Na de oorlog komt deze op gang. De film bevat veel historisch materiaal, dat wordt afgewisseld met gedramatiseerde scénes waarin de specifieke problemen van de Nederlandse pers in oorlogstijd op concrete wijze uitgebeeld worden.
  (1985) NL- / kleur + z/w / 37 minuten / School voor Journalistiek
  * Prijs: € 27.72 (= € 32.99 incl.btw) Bestelnummer : NFI-623


  ---»titellijst WERELDOORLOG II«--- of terug naar : GESCHIEDENIS

  Titel: FRÉ COHEN
  Documentaire over een interessante maar nu niet meer zo bekende vrouw uit de Nederlandse socialistische beweging van voor de Tweede Wereldoorlog, Fré Cohen. Zij was ontwerpster en werkte op de Amsterdams Stadsdrukkerij. Zij leverde een belangrijke bijdrage tot de grafische vormgeving van de AJC, de beweging van de socialistische jongeren die een gezamenlijke vrijetijdsbesteding en ideologie hadden. De jodenvervolging door de nazi's dreef deze vrouw de dood in.
  (1979) kleur / 31 minuten / Hans van Zwol / NL
  * Prijs: € 27.72 (= € 32.99 incl.btw) Bestelnummer : NFI-271  Titel: JACOBA
  JACOBA vertelt het verhaal van twee families in Z.O. Drenthe. Het enige verschil tussen beide families was dat de een op zaterdag naar de kerk ging en de ander op zondag. Het leven van een joodse familie op het platteland was geheel anders dan dat van de joden in de grote steden. Ze leefden volledig geïntegreerd. De Tweede Wereldoorlog bracht hierin verandering. De Drentse familie van Jacoba Omvlee verleende onderdak aan de joodse familie ten Brink op een kleine zolderkamer in hun huis. Geprobeerd wordt te achterhalen wat Jacoba Omvlee bewoog de familie ten Brink te helpen.
  (1988). kl. / 65 min. / J. ten Brink.
  * Prijs: € 68.72 (= € 81.78 incl.btw) Bestelnummer : NFI-546


  ---»titellijst WERELDOORLOG II«--- of terug naar : GESCHIEDENIS  Serie : Beeld van Nederland.(Polygoon en NOS Journaals)

  DUENDE - Een film van Ramón Gieling

  Lees de recensie van Peter Delpeut over DUENDE.


  Zinvol nieuws & info

  email
  (C) 1992-2009 Mediaal
  Adres: Oldeberkopwerweg 21, 8389 TE Zandhuizen.
  Telefoon:(tijdens kantooruren) 0561-433460

  Postadres: Postbus 84, 8390 AB NOORDWOLDE

  Google